Ανακοινώσεις ΔΣΒ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ [ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΛΟΥ]

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της 14η  Μαρτίου  2023, έχοντας υπόψη την από 13-03-2023 Απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε ομόφωνα:

- Να απέχουν τα Μέλη του Δ.Σ. Βόλου από την άσκηση των καθηκόντων τους την Πέμπτη 16-3-2023.
- Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Μελών του Δ.Σ.Βόλου την Πέμπτη 16-03-23 και ώρα 10:30 στον προαύλιο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου.

Σχετικά επισημαίνεται ότι:

Το δικηγορικό σώμα (με τις αποφάσεις της Ολομέλειας από 5.3.2023 και της Συντονιστικής Επιτροπής από 13.3.2023) έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και να αποδοθούν ευθύνες, αστικές και ποινικές, όπου και αν ανήκουν, τόσο σε υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο.

Πρόκειται για ζήτημα εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, που μας αφορά όλους.

Κανείς δεν δικαιούται να μένει αμέτοχος μπροστά σε αυτή την τραγωδία.

Το οφείλουμε στα θύματα του δυστυχήματος και στις οικογένειές τους αλλά και στην κοινωνία μας, που δεν μπορεί να ξαναβιώσει μία νέα τραγωδία.

 

 ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΧΗΣ

 

Α. Την ημέρα της αποχής, δεν επιτρέπεται η παράσταση ενώπιων των Δικαστηρίων, η κατάθεση δικογράφων, καθώς και η διενέργεια κάθε είδους διαδικαστικών πράξεων στις Γραμματείες των Δικαστηρίων (λήψη αντιγράφων, πιστοποιητικών κλπ), επίσης η υπογραφή και επίδοση αποφάσεων, επιταγών προς πληρωμή και εκτέλεση, εξώδικων δηλώσεων, οι παραστάσεις σε Συμβολαιογραφεία, Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία.

Β.Εξαιρούνται οι περιπτώσεις παραγραφών σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, η συμπλήρωση ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, οι συνοδείες στις ποινικές υποθέσεις και οι δικονομικές ενέργειες (προτάσεις, προσθήκες, ανταγωγές, παρεμβάσεις, προσεπικλήσεις κλπ),  οι οποίες  εξαρτώνται από την ημερομηνία καταθέσεως  αγωγής κατά την (νέα) τακτική διαδικασία, καθώς και κατά τη διαδικασία μικροδιαφορών, για τις οποίες καταληκτική ημέρα της προθεσμίας είναι η 16η.03.2023.

 Γ.Άδειες θα χορηγούνται για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
1.- Παραγραφές – Προθεσμίες-συμπλήρωση ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης- συνοδείες στις ποινικές υποθέσεις.
2.- Ποινικές υποθέσεις στα πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής και για πλημμελήματα που από το χρόνο τέλεσης της πράξης έχει συμπληρωθεί εξαετία σε α ́ βαθμό και επταετία σε β ́ βαθμό.
3.-  Αυτόφωρη διαδικασία.

4.- Για την παροχή άδειας έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών και ενσήμων απαιτείται η υποβολή γραπτού αιτήματος προς τον Πρόεδρο του Συλλόγου και η χορήγηση αυτής από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο (Α΄, Β’) ή την Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου.

5.- Επισημαίνεται ότι τα Μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου θα πρέπει να παρασταθούν ενώπιων των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, χωρίς υποχρέωση προσκόμισης παραβόλου αναβολής (άρθρα 241 ΚΠολΔ και 135 Κ.Δ.Δ.

 

                         ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

                   Ο Πρόεδρος                   Η Γεν. Γραμματέας

         Χρήστος Στρατηγόπουλος      Ερασμία Καλαφάτη